Gwarantowana tradycyjna specjalność (G. T. S.)
Gwarantowana tradycyjna specjalność nie odnosi się do pochodzenia geograficznego, ale podkreśla tradycyjny skład produktu lub tradycyjny proces produkcji. Przykład: hiszpańska szynka Serrano.
Chronione oznaczenie geograficzne (CH. O. G.)
W tym przypadku w regionie z którego wynika nazwa produktu przebiegać musi tylko jedna z faz wytwarzania – produkcja, przetwarzania lub przygotowanie. Do tej kategorii należy np. Ammerländer Schinken, Ardenner Schinken i Schwarzwälder Schinken.


Szynka Serrano ma oznaczenie gwarantowana tradycyjna specjalność (Norma UE), które chroni metody wytwarzania produktu.
Czas dojrzewania wynosi co najmniej 8 miesięcy. Przy dłuższym czasie dojrzewania jakość się polepsza.
Szynka Szwarcwaldzka ma chronione oznaczenie geograficzne (CH.O.G.)
Surowa szynka bezpośrednio po wstępnej kontroli jest ręcznie nacierana solą na sucho. Do soli peklującej dodaje się różnych przypraw takich jak pieprz, jałowiec, czosnek i kolendra. Mieszanka przypraw bazuje na tradycyjnej, rodzinnej recepturze.
Wędzenie odbywa się za pomocą zimnego dymu w wędzarniach z naturalnego kamienia. Dym produkowany jest z tlących się zrębków z drewna jodłowego.

Salami Auvergne chroniony oznaczeniem geograficznym (Ch O. G.) to francuski przysmak o wyjątkowym smaku.

Salami Auvergne to rodzaj grubej, suchej, peklowanej kiełbasy pochodzącej z Owernii (Auvergne), regionu w środkowej Francji znanego z długiej tradycji rolnictwa, hodowli i peklowania mięsa.
Cenione kiełbasy z Owernii są wykonywane ręcznie i dojrzewają przez około dwa miesiące. Tradycyjnie kroi się je w grube plastry i podaje z domowym chlebem i plasterkiem sera Brie.
Oprócz Europejskich oznaczeń geograficznych, produkty Bell uzyskały prawo do użytkowania godła Teraz Polska.
Wyróżnienie Teraz Polska jest symbolem wysokiej jakości produktów na Polskim rynku, która jest potwierdzona przez Ekspertów pracujących dla Fundacji. Konkurs ten, wyłania grupę najlepszych produktów, które mogą być wzorem dla innych.
Bell Polska od 2016 roku jest laureatem konkursu Teraz Polska na m.in. wszystkie salami w posypkach.
