Produkty z tradycją

Oznaczenia geograficzne

Gwarantowana tradycyjna specjalność (G. T. S.)

Gwarantowana tradycyjna specjalność nie odnosi się do pochodzenia geograficznego, ale podkreśla tradycyjny skład produktu lub tradycyjny proces produkcji. Przykład: hiszpańska szynka Serrano.

Chronione oznaczenie geograficzne (CH. O. G.)

W tym przypadku w regionie z którego wynika nazwa produktu przebiegać musi tylko jedna z faz wytwarzania – produkcja, przetwarzania lub przygotowanie. Do tej kategorii należy np. Ammerländer Schinken, Ardenner Schinken i Schwarzwälder Schinken.

oznaczenia-depositphotos-bgremover.png

Niektóre nasze produkty posiadają takie oznaczenia, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej wyjątkowe.

 

3050106_Kiełbasa Krakowska Sucha Staropolska.jpg

Kiełbasa krakowska sucha staropolska jest produktem tradycyjnym, który jest wynikiem sposobu produkcji odpowiadającego tradycyjnej praktyce.

Sposób produkcji wywodzi się z tradycji krakowskich kiełbas grubo rozdrobnionych, o których pisze polski autor Andrzej Różycki w wydanej w 1926 roku publikacji pt.: „Krakowskie wyroby wędliniarskie – praktyczne wskazówki o wyrobie wędlin”.

Z uwagi na swoją jakość i charakter, sposób wytwarzania tej kiełbasy rozprzestrzenił się na inne rejony. Metoda produkcji opiera się na wywodzących się z tradycyjnych procesów: peklowania, osadzania, wędzenia i suszenia.

W procesie produkcji szczególną rolę zajmuje proces osadzania, dzięki któremu w produkcie zachodzą złożone procesy, a produkt zyskuje specyficzny smak i aromat.

BELL krakowska tradycyjna 01.png

 

 

3087000_szynka Serrano Reserva.jpg

Szynka Serrano ma oznaczenie gwarantowana tradycyjna specjalność (Norma UE), które chroni metody wytwarzania produktu.

Czas dojrzewania wynosi co najmniej 8 miesięcy. Przy dłuższym czasie dojrzewania jakość się polepsza.

Serrano pochodzi od hiszpańskiego słowa oznaczającego góry „Sierra”.
Bodega – Dojrzewa przez 11 miesięcy
Reserva – Dojrzewa od 12 do 14 miesięcy
Bloki szynki Serrano są sprawdzane i plasterkowane w centrum konfekcjonowania w Harkebrügge.

 

 

 

Szynka Szwarcwaldzka ma chronione oznaczenie geograficzne (CH.O.G.)

Surowa szynka bezpośrednio po wstępnej kontroli jest ręcznie nacierana solą na sucho. Do soli peklującej dodaje się różnych przypraw takich jak pieprz, jałowiec, czosnek i kolendra. Mieszanka przypraw bazuje na tradycyjnej, rodzinnej recepturze.

Wędzenie odbywa się za pomocą zimnego dymu w wędzarniach z naturalnego kamienia. Dym produkowany jest z tlących się zrębków z drewna jodłowego.

3043278_szynka szwarcwaldzka ABRAHAM.jpg

 

 

Salami Auvergne chroniony oznaczeniem geograficznym (Ch O. G.) to francuski przysmak o wyjątkowym smaku. 

3085014-salami auvergne.jpg

Salami Auvergne to rodzaj grubej, suchej, peklowanej kiełbasy pochodzącej z Owernii (Auvergne), regionu w środkowej Francji znanego z długiej tradycji rolnictwa, hodowli i peklowania mięsa.
Cenione kiełbasy z Owernii są wykonywane ręcznie i dojrzewają przez około dwa miesiące. Tradycyjnie kroi się je w grube plastry i podaje z domowym chlebem i plasterkiem sera Brie.

 

 

 

Oprócz Europejskich oznaczeń geograficznych, produkty Bell uzyskały prawo do użytkowania godła Teraz Polska

Wyróżnienie Teraz Polska jest symbolem wysokiej jakości produktów na Polskim rynku, która jest potwierdzona przez Ekspertów pracujących dla Fundacji. Konkurs ten, wyłania grupę najlepszych produktów, które mogą być wzorem dla innych.

Bell Polska od 2016 roku jest laureatem konkursu Teraz Polska na m.in. wszystkie salami w posypkach.

SALAMI W POSYPKACH MODUŁ.jpg

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.