Ratatuj z szynką Prosciutto di Parma


- 250 g szynki Prosciutto di Parma
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 pomidory
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 200 g brązowego ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku, oregano, bazylia, sól i pierz
- tarty ser parmezan
Przygotowanie:
Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną w paseczki paprykę i szynkę i skrojoną w kostkę cukinię oraz pomidory bez skóry, a także koncentrat. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a następnie łączymy z warzywami i szynką. Wszystko zalewamy bulionem. Doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Podajemy z tartym parmezanem. Przepis pochodzi z bloga Pyszotka, autorką którego jest Kinga Gutowska.